Acupunctuur

Binnen Dierenartsencombinatie van Vecht tot Venen is er de mogelijkheid om acupunctuur toe te passen. Aangezien uw huisdier of paard steeds ouder wordt, komen er ook steeds meer zowel acute als chronische (pijn-)klachten voor. Deze worden vaak langdurig behandeld met medicatie. In veel gevallen kan acupunctuur als aanvulling op de medicatie het herstel bevorderen. In een aantal gevallen kan acupunctuur na verloop van tijd de medicatie geheel vervangen. Het bijzondere van acupunctuur is de holistische benadering van de patiënt: je bekijkt het dier in zijn geheel. De behandeling is er dan op gericht om het lichaam als geheel beter te laten functioneren. Acupunctuur is een waardevolle aanvulling op de reguliere diergeneeskunde. Zo kunnen we de hoogst mogelijke medische zorg aan uw dier bieden.

Wat is acupunctuur?
Acupunctuur vormt een onderdeel van de traditionele Chinese geneeskunde en wordt in China al minstens 3000 jaar toegepast bij zowel mensen als dieren. Het heeft zich als geneeswijze kunnen handhaven tot op de dag van vandaag. Acupunctuur is wereldwijd overgenomen als aanvulling op het reguliere medicijnpakketen.

Hoe werkt acupunctuur?
Volgens de traditionele chinese filosofie stroomt door het lichaam energie, de zogenaamde “Chi”. Verstoringen van die energiestroom kunnen leiden tot het optreden van ziektebeelden. Via de circa 350 acupunctuurpunten op het lichaam kan toegang worden verkregen tot de zgn. meridianen, “banen” waarlangs de energie stroomt. Stimulatie van de juiste punten kan de energiestroom weer in balans brengen en aldus het lichaam helpen de ziekte te overwinnen.

acupunctuur


Wanneer is acupunctuur zinvol?

Pijnklachten t.g.v. problemen:

  • In spieren, gewrichten en botten, zoals nek- of rughernia, heupdysplasie en andere vormen van arthrose bij gezelschapsdieren
  • Huidproblemen zoals likgranuloom bij de hond en atopische dermatitis (allergie) diersoorten.
  • Neurologische klachten zoals verlamming en incontinentie.
  • Ademhalingsklachten zoals astmatische bronchitis bij katten.
  • Maagdarmproblemen zoals diarree en obstipatie.
  • Onvruchtbaarheid.
  • Gedragsproblemen zoals verlatingsangst of angst voor onweer.

Wat zijn de resultaten?
Veel klachten die regulier worden behandeld, zijn ook met acupunctuur te genezen. Maar ook in tweede instantie kan acupunctuur uitkomst bieden. Bijvoorbeeld wanneer een reguliere behandeling niet aanslaat, of wanneer de bijwerkingen van de medicatie erger zijn dan de kwaal. Door de totaal andere benadering van acupunctuur, kunnen er resultaten mee worden geboekt die op een andere manier niet tot stand te brengen zijn.

Hoe gunstig de resultaten vaak ook zijn, een acupuncturist kan op basis van zijn succes bij een vorige patiënt niet automatisch aannemen dat een volgend dier met dezelfde klacht net zo voorspoedig zal genezen. Geen enkele behandeling is standaard als gevolg van de holistische benadering. Het is daarom belangrijk om, samen met uw dierenarts-acupuncturist, kritisch te blijven kijken naar de resultaten van de behandeling en de levensvreugde van uw dier.

Hoe lang duurt een behandeling?
Duur en frequentie van een acupunctuur behandeling hangen af van verschillende factoren, waaronder de aard en de ernst van de aandoening, en het moment waarop de klacht is ontstaan. In het algemeen duurt een behandeling 30 tot 45 minuten. Voor een eenvoudig, acuut probleem als maagdarmstoornis, kan 1 behandeling voldoende zijn. Bij chronische aandoeningen als arthrose of allergie zullen meerdere behandelingen noodzakelijk zijn, voordat vastgesteld kan worden of er een gunstig effect optreedt. Het kan zijn dat de behandeling daarna moet worden voortgezet met een (meestal) lagere frequentie.

Is acupuntuur veilig?
Vrijwel alle dieren ondergaan een acupunctuur behandeling zonder problemen, soms gaat er zelfs een ontspannend effect van uit. Het inbrengen van de naalden kan af en toe een reactie geven. Acupunctuur is een uiterst veilige methode van behandelen. Af en toe kan er een kortdurende verergering van bepaalde symptomen worden waargenomen, maar dit effect is nooit van ernstige aard en wordt altijd gevolgd door een verbetering.

Een afspraak maken?
Heeft u interesse? Vraag aan uw dierenarts naar de mogelijkheden.