Vakantievoorbereidingen

Tijdens de vakantievoorbereiding is het ook van belang om na te denken over uw huisdier(en). Gaan ze mee op vakantie of blijven ze thuis? Komt er een oppas in uw huis om het huisdier(en) te verzorgen of gaat het huisdier(en) naar een kennel? Hieronder vindt u informatie wat uw huisdier nodig is om mee te gaan naar het buitenland of om naar een pension te gaan.

Handige video en checklisten

vakantie2


checklist mee op vakantie DAC van vecht tot venen

checklist naar pension DAC van vecht tot venen


Vaccinatie tegen hondsdolheid (rabies)
Zodra het dier over de Nederlandse grens gaat, is het binnen de Europese Unie verplicht om uw huisdier tegen rabies te vaccineren. Dit dient echter minimaal 21 dagen voor vertrek te gebeuren. Tevens dient de enting in een Europees paspoort geschreven te worden die u als eigenaar dient mee te nemen op vakantie. Zou kan het desbetreffende land zien of uw huisdier gevaccineerd is en waar tegen. Bepaalde landen vragen meerdere vaccinaties of extra aanvullingen. Neemt u tijdig contact op met één van onze praktijken.

Vaccinatie tegen kennelhoest
Veel pensions eisen dat naast het parainfluenzavirus (die in de cocktail-vaccinatie zit) ook een enting tegen de Bordetellabacterie.
Deze twee ziekteverwekkers veroorzaken kennelhoest: een infectie van de voorste luchtwegen met een droge hoest, tot brakens toe. De neusenting beschermd de hond binnen 72 uur na vaccinatie tegen Bordetella en na 3 weken tegen parainfluenza en is een jaar werkzaam. Vraag het pension voor eventuele verdere verplichtingen.

Chippen
Gaat uw huisdier mee naar het buitenland dan dient het dier gechipt te worden. Sinds april 2013 worden pups verplicht gechipt bij de fokker. Heeft u een hond die ouder is dan april 2013, dan kan het zijn dat het hondje niet gechipt is. Wij kijken graag voor u na of uw huisdier gechipt is door middel van een reader (meer informatie over chippen)

vakantie

Ontwormen, o.a. tegen hartworm en vossenlintworm.
Er bestaat een hoger risico van besmetting met bepaalde wormen in Zuid- en Oost- Europa, met name de hartworm en de vossenlintworm. Sommige landen eisen dat uw huisdier een bewijs heeft dat het behandeld is tegen wormen. Dit verschilt echter per land. Ons advies is niet alleen te ontwormen bij vertrek, maar met name ook na thuiskomst. Afhankelijk van het aantal dagen dat u in het buitenland bent geweest moet u uw dier behandelen. Onze praktijken hebben de juiste ontworming voor uw dier en geven u graag advies!

Behandeling tegen teken, zandvliegen en hartwormmug.
De laatste jaren is er een duidelijke toename van teken en door teken overgebrachte ziektes bij mens en dier. U kunt uw hond beschermen tegen teken (en dus Leishmania, Borreliose (Lyme) etc.) door middel van een spot-on of tekenband. Deze band is tevens een half jaar werkzaam tegen de, in Zuid Europa voorkomende, zandvliegen en hartwormmuggen. Niet alle middelen pakken teken, zandvliegen en hartwormmuggen aan. Lees de verpakking goed na of haal een product bij één van onze praktijken.Tevens is het mogelijk om uw hond te laten vaccineren tegen de ziekte van Lyme. Voor advies kunt u bellen met één van onze praktijken. 

Reisziekte
Net zoals bij de mens kan de hond last krijgen van reisziekte. Het komt voor bij honden van alle leeftijden maar jonge honden zijn er extra gevoelig voor. Reisziekte kan optreden bij elke vorm van transport (auto, vliegtuig, boot, trein, etc.). Uit onderzoek is gebleken dat maar liefst 16% van de honden last heeft van reisziekte. Gelukkig is er inmiddels een medicijn waarmee reisziekte gemakkelijk voorkomen kan worden en speciaal is ontwikkeld voor honden. Vraag er na bij één van onze praktijken. 

Handige checklisten om goed voorbereid op vakantie te gaan:

checklist naar pension DAC van vecht tot venen
checklist mee op vakantie DAC van vecht tot venen