Pas op voor processierupsen en uw hond!

Iedereen kent ze nog wel van vorig jaar, ‘de processierups’. Ook dit jaar komt het beestje weer in verschillende bieden voor. Echter bestrijden een aantal gemeentes de beestjes op  een andere manier dan vorig jaar. De rups kan vervelende symptomen bij mens en dier veroorzaken, voornamelijk bij de hond!

De processierups heeft over zijn hele lichaam kleine haartjes. Bij aanraking van de haartjes kan het voor flinke irritatie zorgen zoals huiduitslag, zwellingen, rode ogen, jeuk en geirriteerde luchtwegen (hoesten). Er kunnen zelfs brandwondjes optreden. Naast irritatie wordt de hond vaak sloom, heeft nagenoeg geen eetlust en kan koortsig zijn. Heeft uw hond last van genoemde symptomen, neem dan direct contact met ons op!

De hond kan in aanraking komen met de processierups door het snuffelen rondom bomen. De rups bevindt zich voornamelijk in eikenbomen. Ook kan de hond een processierups in zijn bek nemen. Dit is gebeurd met hond Banjer, die in 1 keer erg ziek was, een gezwollen bek en zelfs brandwondjes op zijn tong had. Gelukkig konden wij Banjer helpen doordat de eigenaar direct contact met ons heeft gezocht. Banjer maakt het inmiddels goed. 

banjer processierups2

Dit is Banjer die een processierups in zijn bek heeft gehad. Op bovenstaande afbeelding is een brandwond te zien. Gelukkig maakt Banjer het goed.