Voorkom een infectie met maden

Met het warmere en broeierige weer worden ook vliegen weer actief. Dat kan een gevaar vormen voor uw huisdier. Konijnen, schapen en een enkele keer honden of katten met lange vachten of andere dieren met veel beharing kunnen vliegen aantrekken als zij niet goed schoon zijn. Resten ontlasting en urine in de vacht zijn voor de glimmende, blauwgroene vleesvliegen een prima plek om hun eitjes te leggen. De maden die hier uit komen, eten zich een weg door de huid van uw dier. Binnen korte tijd kan uw dier dan flink aangegeten zijn, en bij een klein dier als het konijn kan het al snel te laat zijn om de infectie nog met succes te kunnen behandelen! Mocht u maden aantreffen bij uw dier of hierover twijfelen, wacht dan niet maar neem contact met ons op!

200px-PhaeniciaSericata[1]

Konijn:
Bij het konijn zijn zachte keutels, diarree of een vies hok vaak de boosdoener. Maak het konijnenhok daarom zeer regelmatig schoon en controleer zeker bij buiten levende konijnen dagelijks of ze goed schoon zijn.

Schaap:
Bij schapen kan de ontlasting in de wollige staart blijven kleven, het is dan ook belangrijk dat schapen goed geschoren worden en om de wol bij de staart indien nodig regelmatig bij te knippen. Controleer schapen dagelijks en let op of zij jeuk of irritatie hebben, onrustig zijn of schuren tegen wanden of bomen.

Hond en kat:
Honden en katten met een lange, dikke vacht moeten goed gecontroleerd en uitgekamd worden, zeker als zij dunne ontlasting hebben of als u merkt dat er urine in de vacht blijft hangen waardoor vochtige plekken ontstaan. Wees alert als u ziet dat uw dier last heeft van jeuk bij zijn staart en anus. Pas ook op als uw huisdier een wond heeft, want dit kan een aantrekkelijke plek zijn voor de vliegen.

Preventie:
Gelukkig bestaan er inmiddels middelen die kunnen helpen om vliegen te weren van uw huisdier. Echter is niet elk middel geschikt voor elk huisdier! Vraag dit dus duidelijk na. Ook hebben wij inmiddels preventieve middelen die een infectie van maden voorkomt. Dit is een spray die op de huid/vacht van het dier aangebracht kan worden. Meer weten, neem contact met ons op!