Laparoscopie hond

Wilt u uw hond laten steriliseren, dan kan dit op twee verschillende manieren. Het kan op de traditionele manier (open buik operatie/laparotomie) of door middel van een kijkoperatie (laparoscopie). 

Wat is laparoscopisch steriliseren?
Een laparoscopische sterilisatie wordt ook wel een minimaal invasieve operatie genoemd. Omdat door deze nieuwe methode veel minder weefseltrauma optreedt, heeft de patient minder pijn na de operatie. Het herstel en de wondgenezing zullen daardoor sneller verlopen. Daarnaast is het mogelijk de hele buikholte goed te inspecteren op eventuele bloedingen of andere complicaties. 

DSC03351

Op bovenstaande afbeelding ziet u een laparoscopische sterilisatie.

Hoe gaat een laparoscopische sterilisatie in zijn werk?
Nadat de hond onder narcose is gebracht, wordt de hond ruim geschoren. Door middel van een speciale veiligheidsnaald wordt er steriel gas in de buik geblazen zodat er goed zicht is op de afzonderlijke organen. Via twee of drie poortjes kunnen we met een camera en speciaal apparatuur de operatie uitvoeren. Nadat de beide eierstokken zijn verwijderd en de buik nogmaals is gecontroleerd, wordt het gas uit de buik gedrukt en worden de kleine gaatjes met een onderhuidse hechting en wondlijm gedicht. 

Afspraak maken
De laparoscopische operaties vinden plaats bij Dierenartsencombinatie Balkbrug – Nieuwleusen te Balkbrug. Bent u klant bij een van de overige drie deelnemende praktijken van Dierenartsencombinatie van Vecht tot Venen, dan krijgt u een verwijsbrief mee. U mag zelf met Dierenartsencombinatie Balkbrug – Nieuwleusen overleggen voor een afspraak. De nacontrole van de operatie kunt u vervolgens weer bij u eigen praktijk laten uitvoeren. Bent u nog geen klant van ons dan mag u direct contact opnemen met Dierenartsencombinatie Balkbrug – Nieuwleusen. 

Voor vragen of de tarieven van laparoscopie kunt u bellen met een van onze praktijken.