Volg een puppycursus bij een hondenschool

Om ook later nog veel plezier aan uw pup te beleven is het noodzakelijk dat u de pup heel veel leert:

  • Zindelijk maken 
  • Niet kauwen op uw kostbare spullen
  • Aan de lijn lopen

Na de aanschaf van een pup gaat u een drukke tijd tegemoet. Meestal maken nieuwe eigenaren bij de komst van een pup tijd vrij, maar met het volgen van een puppycursus wordt vaak nog gewacht tot de pup 12 weken is en volledig is ingeënt tegen Hondeziekte en Parvo. Hondeziekte komt tegenwoordig maar zelden voor. Het Parvovirus wordt overgedragen via de ontlasting en iedere hond draagt dit virus met zich mee. Als uw pup in het park loopt bestaat er kans op besmetting met het Parvovirus. Op een goede hondenschool zult u geen ontlasting aantreffen, want dat wordt onmiddellijk opgeruimd. Als de moederhond is ingeënt is de pup 6 weken beschermd. Wij raden u daarom aan zo spoedig mogelijk met de pup op cursus te gaan.

shutterstock_118139110

De pup doorloopt tussen de leeftijd van 3 en 12 weken een tweetal fases.

  • Soortgerichte socialisatieperiode (3 tot 8 weken)
  • Omgevingsgerichte socialisatieperiode (9 tot 12 weken)

In fase 1, leren pups te spelen met broertjes en zusjes van de moederhond. In deze fase dienen de pups met verschillende mensen in aanraking te komen (jong en oud) en moeten ze ook al meegenomen worden naar buiten. De pups moeten zoveel mogelijk indrukken opdoen. Een pup jonger dan 8 weken kent geen angst en hij wordt niet bang voor wat hij in deze periode ziet. (de pup kan wel schrikken, maar dit wordt niet omgezet in blijvende angst).

Als de pup ouder is dan 7 weken, kan hij angstgevoelens ontwikkelen en van bepaalde dingen schrikken. Het is zaak om de pup met zoveel mogelijk verschillende dingen in aanraking te laten komen. Dit moet 4 weken lang, erg intensief gebeuren. Doet u dit niet, dan kunnen er problemen ontstaan zoals bang zijn voor andere honden, angst voor geluiden, bang zijn voor vreemde voorwerpen, etc.

Meestal krijgt u de pup in huis wanneer deze ongeveer 8 weken oud is. De hersens van de pup draaien dan op volle toeren en hij leert continu. Wat hij in deze periode leert, vergeet hij zijn hele leven niet meer, zoals:

  • Alleen zijn 
  • Zindelijk worden
  • Geborsteld worden 
  • Niet bijten in handen, armen of benen 
  • Eventueel slapen in een bench.

Als u dit allemaal doet voordat de pup 16 weken is heeft u een goede basis gelegd voor uw nieuwe hond en krijgt u later geen nare verrassingen in het gedrag van de hond te verwerken.

Ga dus op zoek naar een goede hondenschool, waar u met uw pup op jonge leeftijd terechtkunt en waar u begeleiding krijgt van goed opgeleide mensen die weten wat ze doen en die eraan kunnen bijdragen dat u en uw hond een fijn leven samen hebben.