Castratie kater

Heeft u al nagedacht over de castratie kat? Hieronder vindt u enkele redenen waarom u een kater kan laten castreren.

Enkele redenen om een kater te castreren zijn:

  • Minder kans op rond zwerven van de kater doordat hij minder territorium drang heeft. Hierdoor wordt er ook minder gevochten. 
  • Minder kans op sproeien en plassen in huis
  • Geen kans meer op ongewenste zwangerschappen
  • Minder sterke urinegeur

Het advies is om de kater rond de leeftijd van 9 maand te castreren. Als de kater eerder in huis gaat sproeien of plassen, is het advies om eerder contact op te nemen. Wordt dit niet gedaan dan is de kans groot dat de kater blijft sproeien/plassen nadat de kater gecastreerd is.

De operatie
U kunt een afspraak maken bij één van onze praktijken voor een castratie. Van te voren krijgt u van onze assistente enkele instructies mee zoals bijvoorbeeld het nuchter houden van de kater (avond van te voren geen voer meer aanbieden, alleen water). Op de dag zelf kan de kater ’s ochtends/’s middags gebracht worden. Een assistente zal de kater opnemen. Voordat de operatie wordt uitgevoerd, wordt er eerst een uitgebreid onderzoek verricht (o.a. luisteren naar hart en longen) om te kijken of de kater gezond is. Indien dit in orde is, krijgt de kater een injectie met narcose middel.
Als de kater slaapt, krijgt hij een pijnstiller toegediend. Tevens worden de ogen van de kater gezalfd zodat de ogen niet uitdrogen. Tijdens een narcose knippert een dier niet met zijn/haar ogen. Hierdoor wordt het oog droog. Daarom worden de ogen gezalfd.
Het scrotum (balzak) wordt ontdaan van haren, gewassen en steriel gemaakt. Er wordt een snede in de huid gemaakt. Via deze snede kan de testikel naar buiten worden gehaald. De zaadstreng wordt verwijderd van de testikel. Het bloedvat en zaadstreng worden vervolgens afgebonden en afgesneden. Hierna volgt de tweede testikel.
Na de operatie wordt de kater in de recovery gelegd waar hij in een verwarmd hok kan bijkomen van zijn narcose. Tijdens de opname van de kater, wordt hij nauwlettend door ons in de gaten gehouden.

castratie kater