Patiënt van de maand juni

Lisie is een kooikerhondje van 9 jaar oud. Ze heeft al een aardig grijs snoetje. Lisie vindt het spelen met een balletje of een frisbee helemaal geweldig en gaat net zo lang door tot dat ze echt niet meer kan! Elke ochtend gaat Lisie mee met zijn eigenaar om de kalfjes te voeren. Lisie woont namelijk op een boerderij. De eigenaar van Lisie valt het al een poosje op dat ze de ochtenden vaak moeilijk uit haar mandje komt en zelfs niet elke keer meer mee gaat om de kalfjes te voeren. Dit zette de eigenaar van Lisie toch aan het denken en heeft ons gebeld om een afspraak te maken.
De dierenarts heeft Lisie nagekeken. Op het oog mankeert Lisie niks. Na verder onderzoek blijkt dat Lisie last heeft van artrose. Gelukkig is de eigenaar er vroeg bij en heeft Lisie op dit moment een lichte vorm van artrose. Na het door bespreken van het behandelplan zijn de eigenaar en Lisie naar huis gegaan. Lisie staat op een speciaal dieet waarbij de voeding de gewrichten ondersteund. Daarnaast krijgt Lisie één keer daags een pijnstiller. Ook volgt de eigenaar samen met Lisie het artrose programma. Tijdens het programma worden zowel eigenaar als Lisie begeleid bij de aandoening artrose en kan het specifiek afgestemd worden op de klachten van Lisie. Na een aantal dagen valt het de eigenaar van Lisie op dat zij elke ochtend weer mee gaat naar de kalfjes om ze te voeren. Hier drinkt Lisie de laatste restjes kunstmelk op die gevoerd worden aan de kalfjes.

Artrose is een veel voorkomende aandoening bij honden. 1 op de 5 honden heeft last van artrose en het komt vaak voor bij de oudere hond. Artrose ontstaat doordat er meer gewrichtskraakbeen verloren gaat dan dat er wordt aangemaakt. Ook de vloeistof in het gewricht verminderd. Hierdoor gaan de botten over elkaar heen schuren, waardoor er pijn optreedt. Symptomen van artrose zijn: stijfheid naar rust, kreupel tijdens startfase, piepen, moeite met traplopen of in de auto springen. 

patient van de maand juni