Tussenklauwontsteking koeien

Tussenklauwontsteking is een ontsteking van de onderpoot van het rund. Tussenklauwontsteking ontstaat altijd door een beschadiging van de huid rond de klauw. Dit kan door wondjes, steentjes of beschadigingen door obstakels in de stal. Hierdoor kunnen bacteriën binnendringen die zorgen voor een ontsteking van de onderpoot.

Tussenklauwontsteking is te herkennen aan een gezwollen, warme en pijnlijke onderpoot boven de kroonrand. Vaak gaat het gepaard met heftige kreupelheid. Koeien met tussenklauwontsteking hebben soms koorts, altijd pijn en verlies van eetlust. Bij behandeling van een tussenklauwontsteking zal er altijd onder de klauw gekeken moeten worden of er een oorzaak van de ontsteking gevonden kan worden. Bijvoorbeeld een steentje, mortellaro of een zoolzweer. Vervolgens zal er een behandeling moeten worden ingezet met antibiotica (zie bedrijfsbehandelplan). Het bijspuiten van een langwerkende pijnstiller wordt hierbij sterk aangeraden!

Een tijdige en adequate behandeling van tussenklauwontsteking is belangrijk! Een verwaarloosde ontsteking kan verder naar binnen trekken en de gewrichten in de klauw en onderpoot aantasten. De kans op een goede genezing is dan nog heel klein en zal bijna altijd leiden tot afvoer van de koe.

Als er op een bedrijf (te) veel tussenklauwontsteking voorkomt is het goed om met uw dierenarts de risicofactoren in beeld te brengen. Preventieve maatregelen, gericht op het ontwikkelen van gezonde klauwen met een zo laag mogelijk risico op beschadigingen, zullen bijdragen aan een betere klauwgezondheid op uw bedrijf!

tussenklauwontsteking koeien