Zoolzweer koe

Zoolzweren komen vaak voor op dezelfde plaats in de klauw. De reden dat zoolzweren vaak op dezelfde plaats voorkomen, heeft te maken met de anatomie van de klauw. Onderliggend aan de typische plaats zit een uitstekend deel van het bot van het klauwbeen. Bij overmatige druk of te weinig bescherming op deze plek, ontstaan er bloedingen die vervolgens gaan zweren en voor een zoolzweer zorgen.

Een goede drukverdeling van de klauw (regelmatig bekappen) en het voorkomen van overmatige hoorngroei (als gevolg van overige aandoeningen als mortellaro en stinkpoot) zijn de belangrijkste twee maatregelen die een verminderde kans op zoolzweren geven. Zoolzweren zijn dan ook bijna altijd het gevolg van andere klauwaandoeningen. Een goede en juiste focus op klauwgezondheid helpt dan ook om het aantal zoolzweren te verminderen.

De behandeling van zoolzweren bestaat uit het wegnemen van de druk van de zweer. Hierbij moet de zweer rondom goed worden uitgesneden. Daarna zal moeten worden voorkomen dat er weer druk op de plek van de zweer ontstaat. Dit kan door de klauwen functioneel te bekappen, of indien nodig, een blokje te plakken. Zoolzweren zijn vaak pijnlijk, dus het bijspuiten van een pijnstiller is een goede bijdrage om het welzijn van een koe met een zoolzweer te verbeteren.

zoolzweer koe